Site icon Okiem Maleny

Grillowane warzywa z krewetkami

Grillowany bakłażan

Lubicie eksperymenty w kuchni, czy raczej trzymacie się ściśle przepisów? Ja uwielbiam eksperymentować. Tak też powstał dzisiejszy przepis, a że krewetki z grillowanymi warzywami wyszły świetne, to podzielę się nim z Wami.

Wszystko zaczęło się od bakłażana, na którego miałam ochotę od dłuższego czasu. Moja ukochana wersja to plastry bakłażana w panierce na patelni, ale że ostatnio staram się omijać szerokiem łukiem panierki, makarony, sery i słodycze to bakłażan musiał być w wersji mniej więcej fit 😉

I tak patrzyłam na tego biednego bakłażana, którego już zdążyłam pociąć w plastry, na kolendrę w doniczce i krewetki w zamrażalniku, przekopywałam sieć w poszukiwaniu grillowanych warzyw z krewetkami, ale nic mnie nie przekonywało i tak powstał mój oryginalny przepis.

Grillowane warzywa z krewetkami

Składniki do grillowanych warzyw z krewetkami – porcja na dwie osoby

  1. 1 bakłażan
  2. 1 żółta cukinia
  3. 30 krewetek black tiger
  4. sos ostrygowy
  5. czosnek
  6. papryczka chilli
  7. cukier trzcinowy
  8. sos sojowy
  9. oliwa z oliwek
  10. limonka
  11. kolendra
  12. pasta tajska – Mae Pranom Thai Chili Paste

Przygotowanie grillowanych warzyw z krewetkami

Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina na marynowanie

Przepis na grillowane warzywa z krewetkami jest niesłychanie prosty. Jedyny minus to przewidzenie czasu na marynowanie się krewetek i warzyw marynacie – godzina.

Przygotowanie krewetek

Marynata do krewetek

  1. 1 łyżka oliwy
  2. 2 łyżki sosu sojowego
  3. 3/4 łyżki sosu ostrygowego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. sok z 1/4 limonki
  6. 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  7. około 1 łyżeczka tajskiej pasty chilli
  8. pół posiekanej papryczki chilli – użyjcie wg własnych preferencji, ja lubię naprawdę ostre jedzenie
  9. posiekana kolendra

Składniki marynaty trzeba wymieszać. Mrożone krewetki przelej wodą w temperaturze pokojowej i poczekaj, aż się rozmrożą. Najlepsze są surowe krewetki w pancerzykach. Jak krewetki zrobią się miękkie trzeba zdjąć pancerzyki i obrane krewetki wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.

Przygotowanie warzyw

Marynata do grillowanych warzyw

  1. 3 łyżki oliwy
  2. 2 łyżki sosu sojowego
  3. 1 łyżka sosu ostrygowego
  4. 3 ząbki czosnku
  5. sok z 1/4 limonki
  6. 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  7. około 1 łyżeczka tajskiej pasty chilli
  8. pół posiekanej papryczki chilli – jak poprzednio – wg własnych preferencji, ja lubię naprawdę ostre jedzenie
  9. posiekana kolendra

Przygotowanie warzyw najlepiej zacząć od pokrojenia bakłażana w około pół centymetrowe krążki. Pokrojonego bakłażana trzeba posolić i odstawić na około 30 minut. Tym sposobem w smaku bakłażana nie będzie wyczuwalna nuta goryczy. Gdy bakłażan puści sok trzeba wycisnąć każdy plasterek lub opłukać go wodą i osuszcie ręcznikiem.

W międzyczasie przygotuj marynatę i pokrój żółtą cukinię. Warzywa trzeba wymieszać z marynatą i odstawić na około 45 minut.

Godzina zero – pieczenie warzyw i krewetek

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
  2. Gdy piekarnik się rozgrzeje na blasze wyłożonej arkuszem papieru ułóż warzywa
  3. Warzywa powinny piec się około 25 minut – po 15 minutach trzeba przełożyć je na drugą stronę i włączyć termoobieg
  4. Gdy warzywa będą się piekły około 20 minut czas na krewetki
  5. Patelnie natrzyj oliwą z oliwek lub masłem i rozgrzej ją do średniego poziomu (ja używałam 6 na 10)
  6. Ułóż krewetki i wlej resztkę marynaty
  7. Gdy krewetki zaróżowią się trzeba przełożyć je na drugą stronę
  8. Gdy druga strona już będzie zaróżowiona odczekaj jeszcze około 1,5 minuty, przemieszaj je z resztką marynaty

Kulminacja – grillowane warzywa z krewetkami na talerzu

Na talerzu ułóż grillowane warzywa. Na warzywach ułóż krewetki, oblej je resztką sosu z patelni, a wokół posyp posiekaną kolendrą. Mnie w tej kompozycji trochę zabrakło czerwonego koloru, dlatego następnym razem potnę na mandolinie czerwoną paprykę i wrzucę na chwilę na patelnię z krewetkami.

W razie przewidywania wilczego głodu biesiadników danie można podać z ryżem. Na deser cudnie komponuje się mango lub ananas.

Smacznego 🙂

Koniecznie daj znać jak Ci smakowało i czy się udało. Pamiętaj – papryczkę chilli dodawaj z umiarem – moje proporcje mogą się okazać za ostre. Jeśli przepis przypadł Ci do gustu koniecznie poślij go dalej w świat udostępniając na FB 🙂

A jeśli szukasz innych inspiracji – może spodoba Ci się przepis na mojego ukochanego Larba. Koniecznie przeczytaj też o kuchni laotańskiej – jednej z moich ulubionych azjatyckich kuchni.

Grillowane warzywa z krewetkami

 

Zapraszam Cię też do polubienia mojego FP na Facebooku  oraz profilu na Instagramie, gdzie kilka razy w tygodniu pojawiają się zdjęcia z podróży. Nie chcesz przegapić nowych postów? Koniecznie zapisz się do Newslettera -> Zapisuję się teraz!

Exit mobile version