Grillowany bakłażan
Lubicie eksperymenty w kuchni, czy raczej trzymacie się ściśle przepisów? Ja uwielbiam eksperymentować. Tak też powstał dzisiejszy przepis, a że krewetki z grillowanymi warzywami wyszły świetne, to podzielę się nim z Wami.
Wszystko zaczęło się od bakłażana, na którego miałam ochotę od dłuższego czasu. Moja ukochana wersja to plastry bakłażana w panierce na patelni, ale że ostatnio staram się omijać szerokiem łukiem panierki, makarony, sery i słodycze to bakłażan musiał być w wersji mniej więcej fit 😉
I tak patrzyłam na tego biednego bakłażana, którego już zdążyłam pociąć w plastry, na kolendrę w doniczce i krewetki w zamrażalniku, przekopywałam sieć w poszukiwaniu grillowanych warzyw z krewetkami, ale nic mnie nie przekonywało i tak powstał mój oryginalny przepis.
Grillowane warzywa z krewetkami
Składniki do grillowanych warzyw z krewetkami – porcja na dwie osoby
- 1 bakłażan
- 1 żółta cukinia
- 30 krewetek black tiger
- sos ostrygowy
- czosnek
- papryczka chilli
- cukier trzcinowy
- sos sojowy
- oliwa z oliwek
- limonka
- kolendra
- pasta tajska – Mae Pranom Thai Chili Paste
Przygotowanie grillowanych warzyw z krewetkami
Czas przygotowania: 45 minut + 1 godzina na marynowanie
Przepis na grillowane warzywa z krewetkami jest niesłychanie prosty. Jedyny minus to przewidzenie czasu na marynowanie się krewetek i warzyw marynacie – godzina.
Przygotowanie krewetek
Marynata do krewetek
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3/4 łyżki sosu ostrygowego
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/4 limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- około 1 łyżeczka tajskiej pasty chilli
- pół posiekanej papryczki chilli – użyjcie wg własnych preferencji, ja lubię naprawdę ostre jedzenie
- posiekana kolendra
Składniki marynaty trzeba wymieszać. Mrożone krewetki przelej wodą w temperaturze pokojowej i poczekaj, aż się rozmrożą. Najlepsze są surowe krewetki w pancerzykach. Jak krewetki zrobią się miękkie trzeba zdjąć pancerzyki i obrane krewetki wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.
Przygotowanie warzyw
Marynata do grillowanych warzyw
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 ząbki czosnku
- sok z 1/4 limonki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- około 1 łyżeczka tajskiej pasty chilli
- pół posiekanej papryczki chilli – jak poprzednio – wg własnych preferencji, ja lubię naprawdę ostre jedzenie
- posiekana kolendra
Przygotowanie warzyw najlepiej zacząć od pokrojenia bakłażana w około pół centymetrowe krążki. Pokrojonego bakłażana trzeba posolić i odstawić na około 30 minut. Tym sposobem w smaku bakłażana nie będzie wyczuwalna nuta goryczy. Gdy bakłażan puści sok trzeba wycisnąć każdy plasterek lub opłukać go wodą i osuszcie ręcznikiem.
W międzyczasie przygotuj marynatę i pokrój żółtą cukinię. Warzywa trzeba wymieszać z marynatą i odstawić na około 45 minut.
Godzina zero – pieczenie warzyw i krewetek
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza
- Gdy piekarnik się rozgrzeje na blasze wyłożonej arkuszem papieru ułóż warzywa
- Warzywa powinny piec się około 25 minut – po 15 minutach trzeba przełożyć je na drugą stronę i włączyć termoobieg
- Gdy warzywa będą się piekły około 20 minut czas na krewetki
- Patelnie natrzyj oliwą z oliwek lub masłem i rozgrzej ją do średniego poziomu (ja używałam 6 na 10)
- Ułóż krewetki i wlej resztkę marynaty
- Gdy krewetki zaróżowią się trzeba przełożyć je na drugą stronę
- Gdy druga strona już będzie zaróżowiona odczekaj jeszcze około 1,5 minuty, przemieszaj je z resztką marynaty
Kulminacja – grillowane warzywa z krewetkami na talerzu
Na talerzu ułóż grillowane warzywa. Na warzywach ułóż krewetki, oblej je resztką sosu z patelni, a wokół posyp posiekaną kolendrą. Mnie w tej kompozycji trochę zabrakło czerwonego koloru, dlatego następnym razem potnę na mandolinie czerwoną paprykę i wrzucę na chwilę na patelnię z krewetkami.
W razie przewidywania wilczego głodu biesiadników danie można podać z ryżem. Na deser cudnie komponuje się mango lub ananas.
Smacznego 🙂
Koniecznie daj znać jak Ci smakowało i czy się udało. Pamiętaj – papryczkę chilli dodawaj z umiarem – moje proporcje mogą się okazać za ostre. Jeśli przepis przypadł Ci do gustu koniecznie poślij go dalej w świat udostępniając na FB 🙂
A jeśli szukasz innych inspiracji – może spodoba Ci się przepis na mojego ukochanego Larba. Koniecznie przeczytaj też o kuchni laotańskiej – jednej z moich ulubionych azjatyckich kuchni.
Zapraszam Cię też do polubienia mojego FP na Facebooku oraz profilu na Instagramie, gdzie kilka razy w tygodniu pojawiają się zdjęcia z podróży. Nie chcesz przegapić nowych postów? Koniecznie zapisz się do Newslettera -> Zapisuję się teraz!